• Facebook Debbie Nijland
  • Linkedin Debbie Nijland
  • Instagram Debbie Nijland
  • Pinterest Debbie Nijland
  • Debbie on YouTube
  • Debbie on TripAdvisor

Atelier Debbie Nijland

Bisschopsmolenstraat 10

4876 AN Etten-Leur

The Netherlands

info@debbienijland.com

tel: 06-34319462 

VAAK GESTELDE VRAGEN: 

Ik heb al sinds mijn jeugd niet meer getekend en geschilderd en toen was ik volgens de leraar ook al niet goed, kan ik dan toch op les?

Jazeker, we beginnen stapsgewijs en in opbouwende vorm met de les. Dit is niet te vergelijken met de lessen vroeger op school.  We leren kijken en dat is iets anders dan zien. Geduld, nieuwsgierigheid en mijn kennis zijn de sleutelwoorden.

Ik heb nooit iets begrepen van perspectief, dus mijn tekening of schilderij gaat nooit lijken toch?

Perspectief hoeft het tekenen of schilderen niet in de weg te zitten. We gaan door het beter leren kijken steeds meer begrijpen van de vorm. Ook van perspectief. Of een tekening of schilderij dan ook altijd moet lijken is maar de vraag. Er zijn vele vormen van expressie. We gaan het er in de les allemaal over hebben.

Na hoeveel lessen kan ik tekenen en schilderen?

Ik kan je gerust stellen - of niet... tekenen en schilderen neemt jaren in beslag. Het is een proces waarbij je je steeds meer ontwikkeld. Naarmate de interesse groter wordt, wordt de uitdaging om weer een stapje verder te gaan groter. De ontwikkeling kent geen einddatum. 

De materialen bij echte kunstenaars benodigdheden winkels zijn kostbaar, kan ik ook goedkoop materiaal kopen bij winkels als Xenos en Action?

Je krijgt waarvoor je betaalt, oftewel: alle waar naar zijn geld. Bij schilderen gaat het om kleur en dus om pigmenten. Pigmenten zijn duur. Inderdaad zijn de goedkope materialen verleidelijk, maar even als verleidelijk zijn ze ook teleurstellend. Meestal is de verf aangemaakt met een eenvoudig kleurstofje dat niets met pigmenten van doen heeft. Het mengen levert slecht resultaat, is niet kleur echt en schildert niet prettig. Goedkope schildersdoeken zuigen heel veel verf op, omdat het van slechte kwaliteit materiaal is gemaakt. Je kunt vaak niet eens over doek spreken. Om die reden worden er door sommige cursisten regelmatig gezamenlijk professionele ARTEL schildersdoeken besteld. Liever een klein goed beperkt starters pakket van een mooie studie kwaliteit dan een groot slecht pakket is mijn advies. 

Moeten we gelijk op doek schilderen?

Nee zeker niet! We beginnen op papier en niets staat je in de weg om dit te blijven doen.

De les waarin ik kom, bestaat die uit allemaal beginners of gevorderden?

De samenstelling binnen een groep verschilt. Bij voldoende deelname start er een hele nieuwe beginners les. Bij een gemengde groep is juist de chemie tussen de beginner, die immers nog heel vrij en onbevangen is en de gevorderde cursist groot. Er valt heel veel van elkaar te leren.

Wanneer krijg ik de rekening als ik me heb ingeschreven?

De rekening volgt binnen 14 dagen na ontvangst van je opgave voor een door jou gekozen les. Zie onze algemene voorwaarden voor overige betalingscondities.

Wanneer moet ik de rekening betalen?

Op de rekening staat binnen hoeveel dagen de factuur moet worden voldaan en het bankrekeningnummer. Doorgaans is dat binnen 14 dagen, maar als je je korter dan 14 dagen voor aanvang van de les opgeeft kan dit termijn korter zijn. De factuur dient betaald te zijn voor aanvang van de eerste les.

Kan ik zelf een onderwerp bepalen als ik kom schilderen?

Dat hangt er van af. De beginnende groepen werken vrij gestructureerd aan de hand van door mij voorgestelde opdrachten.

Kleurenleer, compositie en leren kijken staat daarbij voorop. Dat is en blijft de basis. Naarmate de kennis vordert, ga je die ook steeds meer toepassen op jouw eigen interesse gebied. Gevorderde groepen werken meer vanuit een eigen visie en worden daarin begeleid.

Wat is de gemiddelde leeftijd binnen een groep?

Die varieert tussen de 25 en 100 jaar.

Geef je ook aan kinderen les?

Nee, uitsluitend aan volwassenen. 

Ik wil met vriendinnen/ collega's een workshop doen, kan dat?

Jazeker, in overleg maak ik een workshop op maat. 

Ik ben regelmatig afwezig ivm vakantie, kleinkinderen of om gezondheidsredenen, zijn die lessen dan verloren?

Cursisten die 10 lessen hebben afgenomen hebben in totaal 12 weken vanaf aanvang om hun lessen te volgen / in te halen. Cursisten die 20 of 30 (en All You Can Paint) lessen hebben afgenomen hebben hiervoor het hele seizoen de tijd. 

Kan ik mijn materiaal en werk in het atelier laten liggen?

Materiaal moet je zelf elke keer meenemen naar het atelier. Eventueel kunnen tekeningen of schilderwerk, afhankelijk van het formaat, in een zelf aangeschafte map achterblijven gedurende jouw cursusperiode. Dit gebeurt echter wel op eigen risico, je blijft er zelf verantwoordelijk voor. 

Ik ben slecht ter been. Is het atelier rolstoel vriendelijk?

Ja, het atelier is op de begane grond en rolstoel/rollator vriendelijk. Parkeren kan in de nabije omgeving in de Parkeergarage Centrum Oost of West. Het toilet heeft echter geen aanpassingen.

Gelden er algemene voorwaarden?

Ja zeker, wij hanteren algemene voorwaarden waarmee je akkoord gaat zodra je een cursus, workshop of ander product bij ons afneemt. Algemene voorwaarden scheppen voor iedereen duidelijkheid en daarmee worden discussies door foutieve aannames en onrealistische verwachtingen voorkomen. Deze voorwaarden staan ook op deze site [KLIK HIER] en zenden we ook graag op verzoek per e-mail toe. 

Zijn de prijzen incl. of excl. BTW?

Alle genoemde prijzen op de website debbienijland.com zijn incl. 6% BTW (schilderijen etc.) of incl. 21% BTW (lessen).

De prijzen van de werken zijn excl. verpakking & mogelijke transportkosten.  

Vragen die niet beantwoord zijn?

Oei, wat kan ik vergeten zijn? Bel me of stuur me een e-mail!