top of page

VAAK GESTELDE VRAGEN

Vaak gestelde vragen FAQ


Wat heb ik qua basiskennis minimaal nodig om de schilderles bij Debbie Nijland te kunnen volgen?
Als je enigszins zelfstandig een schilderij op kunt zetten en iets van de kleurenleer weet ben je van harte welkom! 

Ik heb nooit iets begrepen van perspectief, dus mijn schilderij gaat toch nooit lijken?
Perspectief hoeft het schilderen niet in de weg te zitten. We gaan door het beter leren kijken steeds meer begrijpen van de vorm. Ook van perspectief. Of een schilderij dan ook altijd moet lijken is maar de vraag. Er zijn vele vormen van expressie. We gaan het er in de les allemaal over hebben.

Na hoeveel lessen kan ik schilderen?
Ik kan je gerust stellen... of niet... schilderen neemt jaren in beslag. Het is een proces waarbij je je steeds meer ontwikkeld. Naarmate de interesse groter wordt, wordt de uitdaging om weer een stapje verder te gaan groter. De ontwikkeling kent geen einddatum. 

De materialen bij echte kunstenaars benodigdheden winkels zijn kostbaar, kan ik ook goedkoop materiaal kopen bij winkels als Xenos, Action en de Knakenknaller?
Je krijgt waarvoor je betaalt, oftewel: alle waar naar zijn geld. Bij schilderen gaat het om kleur en dus om pigmenten. Pigmenten zijn nu eenmaal kostbaar, punt. Goedkope materialen zijn verleidelijk, maar bijna altijd zijn ze ook teleurstellend. Goedkope verf is aangemaakt met een eenvoudig kleurstofje dat niets met pigmenten van doen heeft. Het mengen levert slecht resultaat, is niet kleur-echt en schildert niet prettig. Goedkope schilderdoeken zuigen heel veel verf op, omdat het van slechte kwaliteit materiaal is gemaakt, om vervolgens krom te trekken. Je kunt vaak niet eens over doek spreken. Liever een klein goed beperkt starters pakket van een mooie studie kwaliteit dan een groot slecht pakket is mijn advies. Rodas Copy in Etten-Leur heeft een prima maar enigszins beperkt assortiment, DEVA in Breda is zeer uitgebreid. Online is Van Beek Art Supplies een heerlijke 'snoepwinkel'.    

Moeten we op doek schilderen?
Nee zeker niet! Je bepaalt zelf of je op doek, paneel of op papier schildert.

Wanneer krijg ik de rekening als ik me heb ingeschreven?
De rekening volgt binnen 14 dagen na ontvangst van je opgave voor de les. Zie onze algemene voorwaarden voor overige betalingscondities.

Kan ik zelf een onderwerp bepalen als ik kom schilderen?
Zeker, de schilders van deze atelier dag/les werken meer vanuit een eigen visie en worden daarin begeleid. Het kan zijn dat je daar nog moeite mee hebt. Uiteraard wil ik samen met jou kijken wat jou aanspreekt en je helpen bij het kiezen van een onderwerp.

Wat is de gemiddelde leeftijd binnen een groep?
Die varieert tussen de 30 en 80 jaar.

Zijn kinderen ook welkom?
Nee, uitsluitend volwassenen.  

Mag ik mijn huisdier meenemen?
Nee, huisdieren zijn i.v.m. hygiene en mogelijke allergieën van medecursisten niet welkom.

Ik ben regelmatig afwezig ivm vakantie, kleinkinderen of om gezondheidsredenen, zijn die lessen dan verloren?
Les volgen is jouw eigen verantwoordelijkheid. Echter, aan het eind van het schilderseizoen, in mei, stel ik één week beschikbaar (vijf hele dagen) om het voor iedereen mogelijk te maken gemiste lessen in te halen. Buiten deze week zijn er geen andere inhaalmogelijkheden. Zie ook onze algemene voorwaarden. Je zou in die week dus meerdere dagen kunnen schilderen als je meerdere dagen hebt gemist tijdens het schilderseizoen van september t/m mei.

Kan ik mijn materiaal en werk in het atelier laten liggen?
Materiaal moet je zelf elke keer meenemen naar het atelier.   

Ik ben slecht ter been. Is het atelier rolstoel vriendelijk?
Ja, het atelier is op de begane grond en rolstoel/rollator vriendelijk. Het toilet en overig sanitair hebben echter geen aanpassingen. Op het nieuwe adres Bredaseweg 50 in Rijsbergen kan in de nabije omgeving gratis worden geparkeerd. 

Gelden er algemene voorwaarden?
Jazeker, wij hanteren algemene voorwaarden waarmee je akkoord gaat zodra je een verplichting aangaat. Algemene voorwaarden scheppen voor iedereen duidelijkheid en daarmee worden discussies door verkeerde aannames en/of onrealistische verwachtingen voorkomen. Bij betaling ga je akkoord met deze voorwaarden. Je kunt ze hier nog eens nalezen [KLIK HIER]. 

Zijn de prijzen incl. of excl. BTW?
Alle genoemde prijzen zijn incl. 9% BTW (schilderijen etc.) of incl. 21% BTW (lessen).
De prijzen van de werken zijn excl. verpakking & mogelijke transportkosten, tenzij anders vermeld.  

Vragen die niet beantwoord zijn?
Oei, wat kan ik vergeten zijn? Bel me of stuur me een e-mail!
 

bottom of page