top of page

HAAR VERHAAL

OVER DE KUNSTENAAR:

Geboren en getogen in Amsterdam (1959) groeide ze op als nakomertje in een groot “rumoerig” arbeidersgezin aan de gracht in de destijds armoedige Kinkerbuurt (Da Costakade). In 1974 verruilde het gezin Amsterdam voor het (West-) Brabantse. Op wat cursussen mode tekenen na eind zeventiger jaren, zou het tot 1993 duren voordat ze les ging volgen bij verschillende kunstenaars. Drie tot vier maal per week volgde Debbie lessen in diverse technieken Uiteindelijk was in 2008 de opleiding aan de Kunstacademie IKO Hoogstraten 5 jaar Hogere Graad Schilderen onvermijdelijk en in 2013 een succesvol afgerond cadeautje aan zichzelf. Debbie is in 2016 hertrouwd met

Peter den Haan en samen zijn ze trots op haar twee volwassen kinderen en hebben zij samen inmiddels een prachtige kleindochter.

In Debbie’s werk gaat het voornamelijk om de verf, meer nog dan het onderwerp zelf. Ze schildert vrij monumentaal en expressionistisch. Vanaf 2008 werkt zij langere tijd aan één onderwerp en altijd in series. Ze houdt van sterke belichting en contrasten en wil geen romantiek nastreven in haar beelden. Dat gebeurt niet zelden door middel van het geheel of gedeeltelijk weg schilderen van onderliggende cliché beelden en toont ze graag de rauwe en harde kant van het leven. Debbie’s werken zijn vaak flamboyant hetgeen in de afmeting van de werken ligt alsmede het royale palet, de toets en het onderwerp. Ze werkt voornamelijk picturaal, soms wat lineair in alle mogelijke verhoudingen. Ze vertrekt veelal vanuit samengestelde beelden en heeft een directe manier van werken. Debbie werkt nooit naar een “ mooi plaatje”  toe. Haar werk is wat het is.

Kunst mag volgens haar schuren, provoceren, vraagtekens oproepen, discussies uitlokken humor hebben met of zonder boodschap.

“Met al die gevoelige schilderzieltjes heb ik helemaal niets, als het werk bagger is moet je dat onder ogen durven zien en een collega met objectieve kennis van zaken die je vertrouwd moet dat soms tegen je zeggen. Als het niets is, is het niets, geen jammerlijke gevoelens. Weg schilderen die handel en opnieuw aanvliegen”, aldus Debbie.

Belangrijke inspirators zijn o.a. Francisco Goya, James Ensor, Peter Paul Rubens, Pablo Picasso,  Johannes Grützke,  Per Kirkeby, Tor Arne Moen, Christian Hook en Neo Rauch. Deze magistrale leermeesters zijn vaak belangrijke bestanddelen voor het theatrale, dramatische, humoristische, groteske, beangstigende, actuele en vooral ook het technische aspect van haar werk.

Opleiding:

2008-2013: Kunstacademie Hoogstraten België hogere graad schilderen

2005-2007: Cultuurwetenschappen Open Universiteit

2003-2009: Modeltekenen

1998-2010: Schilderen bij diverse kunstenaars in Chartreuse / La Valotte / Lormes (Frankrijk)

1994-1997: Diverse communicatie trainingen bij Stichting Communicatie te Breda

1993-2009: Teken en schilderles Cultureel centrum Doornbos Etten-Leur

Beroeps Organisatie Kunstenaars

Member of BOK

Professional

Artist's Association

Pictoright Logo

Member of Author’s Rights

Organisation for Visual Creators

RKD logo

Registered at the

Netherlands Institute

for Art History

bottom of page