top of page

Masterclass Kleurenleer

 Update 10 maart 2021: deze masterclass is volgeboekt.

De meest gestelde vraag binnen mijn atelier is die hoe een bepaalde kleur te maken. Of het nu gaat om luchten of herfsttinten schilderen of juist dat je wilt ‘knallen’ met kleur, het blijkt vaak een ingewikkelde zoektocht. Ook hoor ik regelmatig dat het lastig is een werk weer op te pakken en hoe je weer bij dezelfde kleur kunt komen. Vaak wordt er geschilderd vanuit toevalstreffers. Toevalstreffers zijn belangrijk: een schilder houdt van een ‘happy accident’, maar niet van een herhaaldelijk terugkerend ongeval...

 

Het is een groot verschil tussen speels met je kleuren aan het werk gaan vanuit een goed opgebouwde ambachtelijke kennis of  “tsja… het kwam toevallig zo uit” of “ik had dit nog op mijn palet liggen…”. Je ziet misschien in jouw schilderingen een steeds terugkerend palet. Niet omdat dit de bedoeling was en onderdeel uitmaakt van “jouw stijl”, maar simpelweg omdat je de kennis mist om binnen één kleur of het gehele kleurenpalet het verschil te maken. Wellicht mis je de vernieuwing, de sprankeling. 

 

De range van kleuren is zo oneindig groot. Hoe meer je dit toepast in je werk des te interessanter wordt je schildering. Ook of zelfs binnen een heel bescheiden palet. Werken met kleur en diversiteit wil niet zeggen dat de kleur in je werk “alle kanten” uit moet gaan. Er zijn alleen al honderden tinten binnen een zacht en vergrijst palet. Ik bedoel maar…

 

Ik ga jou in deze intensieve masterclass kleurenleer meenemen in de wereld van kleur en de pigmenten met hun specifieke eigenschappen en dekkingskracht. Ik laat aan de hand van kunstboeken, voorbeelden en de pigmenten zien wat kleuren betekenen. We werken tijdens deze masterclass met acrylverf omdat dit sneller droogt. Echter, de pigmenten zijn gelijk dus deze masterclass is ook geschikt voor schilders die normaliter met olieverf werken.

 

Ik geef je tools en opdrachten om tot kleurmengingen te komen die je eerder niet voor mogelijk hebt gehouden. Je gaat ervaren wat pigmenten betekenen, het onderscheid tussen warme en koele kleuren en leert een kleur te voelen in plaats van alleen maar te zien.

Wat betekenen de symbolen op de tubes en potten en wat voor invloed heeft dit nu echt bij een menging? Aan de hand van verschillende mallen en kleurcombinaties bouw je een eigen kleur bibliotheek op. Na deze masterclass beheers jij de kleuren en geldt alleen nog “oefening baart kunst”. Je zal de opgedane kennis moeten gaan toepassen om het je eigen te maken.

 

Voor wie is deze Masterclass bedoeld?

  • voor de beginnende schilder die een degelijke basis wilt leggen om te leren schilderen.

  • voor de geoefende schilder die vastloopt in het toepassen van kleur in zijn/haar werk.

  • voor de schilder die verdieping zoekt in zijn/haar palet.

 

Datum:  zaterdag 10 april 2021

Tijd: 9.00 uur tot 16.30 uur (lunchpauze 12.30/13.00 uur, zelf lunch meenemen).

Locatie: Bredaseweg 50, Rijsbergen

Kosten:  € 195 incl. btw, incl. alle materialen, koffie, thee, fruit, versnapering. 

Corona-veilige groepsgrootte: maximaal 6 personen (wacht dus niet te lang met inschrijven)

bottom of page