VAAK GESTELDE VRAGEN: 

Ik heb al sinds mijn jeugd niet meer getekend en geschilderd en toen was ik volgens de leraar ook al niet goed, kan ik dan toch op les?

Jazeker, we beginnen stapsgewijs en in opbouwende vorm met de les. Dit is niet te vergelijken met de lessen vroeger op school.  We leren kijken en dat is iets anders dan zien. Geduld, nieuwsgierigheid en mijn kennis zijn de sleutelwoorden.

Ik heb nooit iets begrepen van perspectief, dus mijn tekening of schilderij gaat toch nooit lijken?

Perspectief hoeft het tekenen of schilderen niet in de weg te zitten. We gaan door het beter leren kijken steeds meer begrijpen van de vorm. Ook van perspectief. Of een tekening of schilderij dan ook altijd moet lijken is maar de vraag. Er zijn vele vormen van expressie. We gaan het er in de les allemaal over hebben.

Na hoeveel lessen kan ik tekenen en schilderen?

Ik kan je gerust stellen... of niet... tekenen en schilderen neemt jaren in beslag. Het is een proces waarbij je je steeds meer ontwikkeld. Naarmate de interesse groter wordt, wordt de uitdaging om weer een stapje verder te gaan groter. De ontwikkeling kent geen einddatum. 

De materialen bij echte kunstenaars benodigdheden winkels zijn kostbaar, kan ik ook goedkoop materiaal kopen bij winkels als Xenos, Action en de Knakenknaller?

Je krijgt waarvoor je betaalt, oftewel: alle waar naar zijn geld. Bij schilderen gaat het om kleur en dus om pigmenten. Pigmenten zijn nu eenmaal kostbaar, punt. Goedkope materialen zijn verleidelijk, maar even als verleidelijk zijn ze ook teleurstellend. Goedkope verf is aangemaakt met een eenvoudig kleurstofje dat niets met pigmenten van doen heeft. Het mengen levert slecht resultaat, is niet kleur-echt en schildert niet prettig. Goedkope schildersdoeken zuigen heel veel verf op, omdat het van slechte kwaliteit materiaal is gemaakt, om vervolgens krom te trekken. Je kunt vaak niet eens over doek spreken. Liever een klein goed beperkt starters pakket van een mooie studie kwaliteit dan een groot slecht pakket is mijn advies. Rodas Copy in Etten-Leur heeft een prima maar enigszins beperkt assortiment, DEVA in Breda is zeer uitgebreid. Online is Van Beek Art Supplies een heerlijke 'snoepwinkel'.    

Moeten we gelijk op doek schilderen?

Nee zeker niet! We beginnen op papier en niets staat je in de weg om dit te blijven doen.

Waarom is er een scheiding tussen lessen voor beginners en geoefenden?

Beginners beginnen in een beginnersgroep, om de simpele reden dat er een hoop uit te leggen is en beginners veel meer begeleiding nodig hebben. In een gemengde groep zouden beginners daardoor mijn aandacht 'gijzelen' en dat zou onredelijk zijn t.o.v. de andere (geoefende) cursisten. Zodra je de basisvaardigheden na de eerste zes lessen beheerst en (gedeeltelijk) zelfstandig aan je opdracht kunt werken ben je van harte welkom in de lesblokken voor geoefenden. 

Wanneer krijg ik de rekening als ik me heb ingeschreven?

De rekening volgt binnen 14 dagen na ontvangst van je opgave voor een door jou gekozen les. Zie onze algemene voorwaarden voor overige betalingscondities.

Wanneer moet ik de rekening betalen?

Op de rekening staat binnen hoeveel dagen de factuur moet worden voldaan en het bankrekeningnummer. Doorgaans is dat binnen 14 dagen, maar als je je korter dan 14 dagen voor aanvang van de les opgeeft kan dit termijn korter zijn. De factuur dient sowieso betaald te zijn voor aanvang van de eerste les.

Kan ik zelf een onderwerp bepalen als ik kom schilderen?

Dat hangt er van af. Beginners werken vrij gestructureerd aan de hand van mijn opdrachten. Kleurenleer, compositie en (opnieuw) leren kijken staan daarbij voorop. Dat is en blijft de basis. Naarmate de kennis vordert, ga je die ook steeds meer toepassen op jouw eigen interesse gebied. Geoefende groepen werken meer vanuit een eigen visie en worden daarin begeleid.

Wat is de gemiddelde leeftijd binnen een groep?

Die varieert tussen de 25 en 100 jaar.

Geef je ook aan kinderen les?

Nee, uitsluitend aan volwassenen. 

Ik wil met vriendinnen/ collega's een workshop doen, kan dat?

Jazeker, in overleg maak ik een workshop op maat. 

Ik ben regelmatig afwezig ivm vakantie, kleinkinderen of om gezondheidsredenen, zijn die lessen dan verloren?

Geoefende cursisten die 10 lessen hebben afgenomen hebben in totaal 12 weken vanaf aanvang om hun lessen te volgen / in te halen. Er is dus sprake van een einddatum. Van beginners wordt verwacht dat ze de eerste 6 weken sowieso aanwezig zijn. Voor de laatste 4 lessen hebben ze 6 weken de tijd om deze te volgen, eventueel door aan te schuiven bij de dagdelen voor geoefenden, mits er plaats is. Geoefende cursisten die 20 of 30 (en All You Can Paint) lessen hebben afgenomen hebben hiervoor het hele seizoen de tijd. Zie ook onze algemene voorwaarden.  

Kan ik mijn materiaal en werk in het atelier laten liggen?

Materiaal moet je zelf elke keer meenemen naar het atelier. Eventueel kunnen tekeningen of schilderwerk, afhankelijk van het formaat, in een zelf aangeschafte map achterblijven gedurende jouw cursusperiode. Dit gebeurt echter wel op eigen risico, je blijft er zelf verantwoordelijk voor. 

Ik ben slecht ter been. Is het atelier rolstoel vriendelijk?

Ja, het atelier is op de begane grond en rolstoel/rollator vriendelijk. Het toilet en overig sanitair hebben echter geen aanpassingen. Parkeren kan in de nabije omgeving in de Parkeergarage Centrum Oost of West

Gelden er algemene voorwaarden?

Ja zeker, wij hanteren algemene voorwaarden waarmee je akkoord gaat zodra je een cursus, workshop of ander product bij ons afneemt. Algemene voorwaarden scheppen voor iedereen duidelijkheid en daarmee worden discussies door verkeerde aannames en onrealistische verwachtingen voorkomen. Deze voorwaarden staan ook op deze site [KLIK HIER] en zenden we ook graag op verzoek per e-mail toe. 

Zijn de prijzen incl. of excl. BTW?

Alle genoemde prijzen zijn incl. 9% BTW (schilderijen etc.) of incl. 21% BTW (lessen).

De prijzen van de werken zijn excl. verpakking & mogelijke transportkosten, tenzij anders vermeld.  

Vragen die niet beantwoord zijn?

Oei, wat kan ik vergeten zijn? Bel me of stuur me een e-mail! 

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • TripAdvisor - Black Circle

Debbie Nijland  |  Bisschopsmolenstraat 10  |  4876 AN  |  Etten-Leur  |  The Netherlands

beeldend kunstenaar  |  schilderijen  |  schilder cursussen  |  workshops

info@debbienijland.com  |  tel: +31-(0)6-34319462  |  www.debbienijland.com